sunnuntai 24. toukokuuta 2009

2. Suzanne Collins: Nälkäpeli

En ollut kuullut kirjasta mitään, ennen kuin se päätyi käsiini Celian kirjakerhon "15+" kautta. Kirjan nimi Nälkäpeli ei herättänyt oikein mitään odotuksia... Mutta takakansi sitten jo havahdutti.

Nälkäpeli on karu kertomus ihmiskunnan julmuudesta. Panem on valtakunta, joka syntyi tuhoutuneen Pohjois-Amerikan tilalle. Panemissa on keskus, Capital, ja 13 vyöhykettä. Mitä kauempana vyöhyke on keskuksesta, sitä köyhempää siellä on. Kolmannellatoista vyöhykkeellä ei ole asukkaita ollenkaan. Jokaisen vyöhykkeen on tehtävä töitä Capitalin asukkaille, jossa ihmiset eivät edes tunne sanaa "työnteko".

Panemin asukkaat nousivat kapinaan johtajiaan vastaan ja rangaistukseksi kehitettiin Nälkäpeli. Jokaisen vyöhykkeen on arvottava 12-18-vuotiaista nuoristaan yksi tyttö ja yksi poika osallistumaan vuotuiseen mittelyyn. Nälkäpeli on tosi-tv-ohjelma, jonka osaanottajat tulevat arvalla pakotettuina ja jossa voi olla vain yksi voittaja: se, joka jää viimeisenä henkiin. Vanhempia pakotetaan katsomaan, kuinka heidän lapsensa murhaavat toisiaan ja taistelevat hengestään raa'oissa luonnonolosuhteissa. Voittajan vyöhyke saa loistavia palkintoja,suurimmaksi osaksi elintarvikkeita. Capitalin asukkaille Nälkäpeli on pelkkää viihdettä, vyöhykeläisille usein tuskaa ja murhetta.

Kirjan päähenkilö Katniss on 16-vuotias salametsästäjä. Hän asettuu vapaaehtoiseksi Nälkäpeliin pelastaakseen pikkusiskonsa, jonka kohdalle arpa osuu. Katniss on voimakastahtoinen ja temperamenttinen nuori, jota ei niin vaan käskytetä.

Kunnon nuortenkirjan tapaan Nälkäpelissäkin on rakkaustarina ja kolmiodraamaakin löytyy. Nälkäpelin rakkaustarina oli ehkä hieman liian klassinen ja loppuratkaisu ilmiselvä. Kuitenkin tämän kirjan loppuessa ajatukseni oli: ei vielä, tahdon tietää enemmän. Onneksi Nälkäpeli on trilogia ja on varmaan trilogialle ihan hyvä, jos mielenkiinto riittää ensimmäisestä osasta eteenkin päin.

Ei kommentteja: