perjantai 29. toukokuuta 2009

4. Katja Kallio: Karilla

Karilla-kirjan päähenkilönä on Katariina, joka tekee työkseen ääninauhoja mainoksiin, dokumentteihin ja esimerkiksi navigaattoreihin. Katariina asuu Suomenlinnassa tyttärensä ja valokuvaajamiehensä kanssa. Eräänä päivänä Katariinan ovelle ilmestyy poliiseja, jotka kertovat hänen isänsä kuolleen. Katariina ei ole tavannut isäänsä 30 vuoteen, joten hän hämmästyy siitä, että hänet oli ilmoitettu isän lähimmäksi omaiseksi. Poliiseilta hän saa myös tietää, että hänellä on kolme nuorempaa sisarusta, josta hän ei ole tiennyt mitään.

Kirjan aikana sisarukset tutustuvat arkaillen toisiinsa ja pohtivat yksin ja yhdessä, kuka heidän isänsä oikein olikaan. Mies, joka sai naisilta jalat alta mutta kuoli silti yksin. Koomista on, että Karin, sisarusten isän, kaikkien kolmen tyttären nimi on Katariina. Sisarukset eivät olleet varautuneet saamaan yhtäkkiä itselleen kolmea sisarusta, eikä sisarusten välille synny yhteenkuuluvuutta.

Romaanin tapahtumia katsellaan välillä päähenkilö-Katariinan, tämän miehen Ollin tai muiden sisarusten silmin. Se tekee kerronnasta monipuolisempaa. Teksti on paikoin koomista, paikoin jopa hiukan ahdistavaakin. Kallio osaa kertoa ihmissuhteista hyvin ja syväluotaavasti. Kirja oli varsin mielenkiintoinen ja oikein harmitti, ettei sisarusten välille syntynyt mitään sen kummempaa.

Ei kommentteja: